Sidor

fredag 27 juli 2012

Saftar och syltar

Just nu är det bråda tider för en som mig. Jag har nämligen länge drömt om att få gå lös i saft och sylt-träsket. Vi har redan sedan tidigare gjort flera liter flädersaft som nu börjar fylla hyllorna i matkällaren. 
Efter flädern var det nu jordgubbarnas tid. 


Vi plockade 8 liter jordgubbar, några åt vi direkt, några bara mosade vi och frös in och några gav vi bort. Men resten de gjorde vi rårörd saft och sylt av. (du hittar ett recept här) Det smarta med att göra rårörd saft och sylt är att du tar tillvara på hela jordgubben då de som du i vanliga fall slänger när du gör saft de sparar du här och gör en helt ljuvlig jordgubbssylt av. Idag ska sylten premiär smakas till plättar, mums. 

Men inte är saft och sylt- tiderna över än. Nej nu väntas röda/svarta-vinbär som vi gör saft och gele av. Sen kommer äpplen och äpplepaj, och äpplemos, sen blir det även ljuvlig Aronia med både saft och sylt;) 

Härliga tider, Ljuvliga tider, Underbara tider;) 

(detta är första gången som vi saftar och syltar och vi älskar det) 

4 kommentarer:

 1. Så duktig du är, måste vara riktigt roligt att fylla skåpen med egentillverkad sylt och saft! Här har det gjorts svartvinbärssaft och det är dags att plocka krusbär som jag inte riktigt bestämt vad jag ska göra med, får fundera..
  Har ni fortfarande kvar lite saker på fiket? Blir utflykt till Ölsremma för oss imorgon, så då kanske man göra ett litet stopp på vägen =)
  Hoppas du får en härlig helg!
  Kram Petra

  SvaraRadera
 2. Låter som du kommer att klara dig till nästa år på saft och sylt
  Och visst är det gott ..jag gör inte så mycket nu ..bara lite sylt och gele endast..saft är det ingen som dricker mer än barnbarnen när de kommer..så jag brukar göra ett par flaskor så jag har till dom.

  Ha en trevlig helg

  Kram Rosa

  SvaraRadera
 3. Du är duktig du, själv är jag dålig på sånt. Hallon brukar jag plocka o göra paj , eller bara äta med grädde (mums).Det växer mycket hallon på landet, men i år har dom mognat sent, men jag ska ut o plocka snart.
  Jag önskar dej en underbar helg!
  Kraam Bia

  SvaraRadera
 4. Trevligt med nya besök på min blogg,tack! Så många år sedan jag var så flitig...då var barnen små..men det är helt outstanding med hemmegjort....Duktig du är!! Kramen Lisbeth

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...