Sidor

fredag 28 februari 2014

Att upptäcka tjuren vid hornen och gå till attack

God förmiddag.

Här hemma har vi haft sjukstuga idag, inget farligt egentligen bara en hosta som ställer till nattsömnen lite. Vi har spenderat dagen med att städa, Mr D fyller år i morgon och då måste det ju vara lite fint. Men vi har inte städat så mycket så att vi inte hunnit att både läsa, titta på en film (läs mamma sov) och fikat.


Igår kom en bokbeställning på posten. Jag hade beställt boken med den skrämmande titeln "Makt, Plast,Gift & Våra Barn" skriven av vår förre generaldirektör på Kemiinspektionen Ethel Forsberg. Efter att ha läst två kapitel kom jag på det. Hur jag ska gå vidare i min kamp mot införandet av melamintallrikar på min kommuns alla skolor.
Jag hade insett vem tjuren var och det var dags att fatta dess horn.
Självklart skulle jag skriva till Livsmedelsverket själva. Enligt kommunen är det ju livsmedelsverket som sagt att melamintallrikar är okej att äta på år ut och år in av alla barn i ålder 2-13 år.
Här följer mitt brev.


Hej.

För ett tag sedan bestämde min kommun (ulricehamnskommun) sig för att underlätta arbetsbördan i kommunens alla skolkök och bytte ut den tyngre porslinstallriken mot Melamintallrikar.
En fråga som oroat inte bara mig utan många föräldrar. Vid kontakt med kommunen så anger de att de följer SLV rådgivningar och att enligt er så är det inte farligt att dag ut och dag in år ut och år in äta varm mat på Melamintallrikar.

Jag har själv varit inne på er sida och läst era rekommendationer där ni menar att melamintallrikar läcker så pass lite (gift) att det inte är farligt för oss och att alla melamintallrikar inom EU ska hamna inom dessa "gräns" världen.
Så mina frågor till er:
Hur har ni testat dessa "gränsvärden" har ni testat den på barn ?(som vi vet är extra mottagliga då deras kroppar har mindre volym i motsats till vad de får i sig, i jämförelse med en vuxen) Har ni testat den på barn mellan ålder 2-13 i lika många år? och har ni testat denna gränsnivå och då samtidigt räknat in all annan kemisk avdunstning som våra barn får i sig. (leksaker osv) Kan ni med handen på hjärtat garantera att detta inte är farligt på barn? Kan ni med handen på hjärtat säga att denna lösning på skolbespisningens arbetsbörda inte är någon fara för mina barn? Och till slut kan ni med handen på hjärtat garantera att de produkter som importeras inom EU hamnar inom dessa gränsvärden?

Jag ser fram emot era svar och tackar för er tid.
Annie Axelsson
076-323 66 76
www.choicesbyannie.com

Skickat från min iPad

Jag ser verkligen fram emot svaret.

Se här redan en positiv reaktion av att jag slutat min timanställning.

Jag har nu mer tid att lägga på att utrota gifterna i vår vardag, för min skull, mina barn skull och för alla andra.

Snart väntas en efterlängtad biokväll med min man, sen ska vi husera själva i huset i natt och mannen ska morgondagen till ära få sovmorgon. Ja till 11 i alla fall för då väntas fikagästerna komma.

Ta hand om er.

Kram

Annie

Ps. tror inte ni fattar hur mycket era stöttande ord betyder för mig, tack;)

5 kommentarer:

 1. Bra! På dem bara :) Det är tur att det finns eldsjälar som du!
  Ha en fin och avslappnande helg (och ett mysigt födelsedagskalas)!
  Kram Sara

  SvaraRadera
 2. Härligt med fin vårbild!Och härligt att du kämpar så med att få fram din åsikt! Häftigt att våga sluta jobba sådär, men så självklart att du ska satsa på dig själv, stort!! Ha en fin helg. Kram

  SvaraRadera
 3. kikar bara in som hastigast för att önska dej en jättefin helg!!!
  Må så gott !
  Kram bia

  SvaraRadera
 4. Njut av din biokväll med din man . Det är du värd. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 5. Heja heja dig!

  Ditt svar på min blogg kom alldeles lägligt! Var sur i förra veckan över att rektorn på förskolan inte svarade på mitt mejl, så jag drog i väg ett mejl till kommunen denna veckan om vart jag skulle vända mig, och VIPS så hade jag fått svar från rektorn. Något syrligt, men det blev bättre. Jag kämpar för mer eko-mat så jag mejlade vidare till kostchef och politikerna här i kommunen, väntar med spänning på svar.

  Till råga på allt, så skulle rektorn ta upp "13 punkter som giftbantar förskolan" på arbetslagsrådsmöte idag, så jag hoppas, hoppas det ger något!

  Nu ska jag ge mig på vårt kommunala bostadsbolag som i sitt svar skrev "vi har ingen miljöpolicy som ligger och samlar damm i någon hylla. Vi utgår från sunt förnuft". Vill gärna veta vad det menas ;) (frågade om val av färg, golv o s v vid renovering!)

  Pepp och kram!

  (Jag vill gärna höra fortsättningen på detta om melamin!)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...