Sidor

tisdag 11 juni 2013

Multivitaminar

God förmiddag

För ett tag sedan plockade jag in mitt egna multivintaminstillskott. Alldeles gratis och definitivt miljövänligt. 


Nässlor är en fantastisk växt som innehåller " A-, C- och flera B-vitaminer. Dessutom innehåller de massor av mineraler som järn, kalcium, magnesium, kalium, kisel och zink" (In my garden)

Och nu har jag äntligen gjort i ordning mina nässelbladSå här gjorde jag: 

Nässelpulver: Plocka och torka nässelbladen, jag torkar mina på en bricka. Placera mörkt och torrt, rör runt då och då. När nässlorna torkat så mixar du bladen till ett torrt pulver. Häll pulvret i en mörk burk eller flaska och förvara mörkt. Pulvret använder du sedan genom att strö över youghurten, gröten eller smörgåsen ca 1tsk per dag är en lagom dosering. 

Nässelte: görs på samma sätt som pulvret men här räcker det att du mixar bladen till lite mindre format. Teet tillagar du sedan genom att hälla kokande vatten över 2 msk nässlor, låt dra i 10 minuter innan du silar det.  Nässelte är upppiggande samt anses ha en renaden effekt på kroppen och njurarna.
Drick gärna klunkvis 2-3 koppar per dag i ca 4 veckor.
I förebyggande syfte kan man dricka en kopp nässelte per dag under hela året, med ca tre veckors uppehåll två gånger per år.Nässelpulver och nässelte kostar ganska mycket ute i handeln så passa på nu, gå ut i skogen och fixa dig en rejäl vitaminboost. Tänk på att det även är miljövänligt att göra sitt egna te och sin egna vitaminkur istället för att köpa (färdigt) 

Många bäckar små


 Själv valde jag att lägga lite av mitt pulver i en liten ask och gav bort till min kära kusin som i dagarna tog sjuksköterskeexamen. 


Självklart följde instruktionerna med. 

Ett annat tips på hur du använder ditt nässelpulver hittar du hos min vän Hanna. 


Klicka här så kommer du till hennes nässelshot. 

Idag blev det ett lååååångt inlägg, hoppas ni orkat följa med;) 

Önskar er en ljuvlig dag, här ska bryggas nässelte.
Annie

10 kommentarer:

 1. Det här är något som aldrig blir av för oss. Det växer nässlor som vi rensar och rensar men det blir aldrig någon soppa eller liknande. Hur kan det komma sig... Ta mig i kragen! Det är ju som sagt både gott, nyttigt och miljövänligt!
  Kram Anki

  SvaraRadera
 2. Kul med en ny blogg :)
  Smidigt att den bara gick att flytta över..
  Följer såklart den nya nu..

  Nässelpulver och nässelte? Låter spännande? Gott? :)

  Ha en fin kväll!
  Kramar

  SvaraRadera
 3. Jag har inte missat din flytt, har lite mycket omkring mig och har svårt att hinna visa min närvaro just nu. Fint det blev med den nya bloggen :) vad gäller nässlorna så kan du också ha dem i ditt bröd och används pulvret som krydda i soppa och grytor. Blir jättegott! Kramar Liza

  SvaraRadera
 4. Det var ju det jag skulle göra.
  Varför är minnet så bra men kort?
  Spelar det någon roll om man plockar nässlorna nu? Eller ska de vara de små färska, spröda som man har till nässelsoppa?

  Vet en som strödde i lite i pannkakssmeten med. Bra sätt att få i barn nyttigheterna med, och så får pannkakorna en läskigt spännande färg.

  Ha nu en riktigt skön Onsdag, Kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är det bästa, man kan plocka dem under hela säsongen, fast ju tidigare du plockar dem desto energirikare är dom;)

   Radera
 5. Lite småhäxa som jag är tar jag tacksamt emot alla sådana här roliga tips och recept!:).....fast som häxa borde jag har kunskapen i blodet kanske, så då är jag väl ingen riktig häxa ändå;)
  Måste testas!
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Följer med dig hit så klart..men var klickar man på följer?
  ha det bra
  kram Rosa

  SvaraRadera
 7. Oj, jag som har så mycket nässlor kring torpet....man skulle kanske pröva att göra nåt av dom ;))..nässelte skulle kanske vara nåt!
  Kram bia

  SvaraRadera
 8. Jag behöver inte gå långt för att plocka...jag tror att vi har alla sorters ogräs på tomten...
  Måste man ta dem tidigt på säsongen eller går det när som helst? Jag gillar inte te men pulvret skulle jag kunna prova.
  Annars har jag bara gjort gödning till växterna av nässlorna.

  Kram Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fina i denna kråksången är att du kan ta dem under hela säsongen fast ju tidigare man tar dem desto energirikare är de.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...