Sidor

onsdag 26 februari 2014

Jag har fått svar, men är inte nöjd.

Jag har fått svar:

 

1 (1)

Till Annie Axelsson

2014-02-26Svar på skrivelsen om plasttallrikar i matbespisningen vid Tvärreds skola

Dnr 2014. 0084

Hej Annie, jag har mottagit Ditt brev där Du framför kritiska synpunkter på beslutet att ersättaflata porslinstallrikar med plasttallrikar i matbespisningen vid Tvärreds skola.

Varför detta byte har gjorts beror på ett önskemål om att förbättra arbetsmiljön för bådemåltidspersonal och matgäster. En porslinstallrik väger 404 gram mer än en plasttallrik. I en diskback rymms 18 tallrikar, vilket innebär att måltidspersonalen lyfter 7 272 gram mer per diskback om man använder porslinstallarikar. Den lägre vikten på en plasttallrik är även en fördel för de yngre barnen/eleverna. Plastallriken bidrar också till en tystare ljudnivå i matsalen, vilket bidrar till en lugnare ätmiljö för matgästerna.

Leverantören intygar skriftligen att de tallrikar som kommunen använder är livsmedelsgodkända.

Du skriver i Ditt brev att det serveras juice till måltiderna, men juice ingår inte i kostens standard och serveras inte till någon måltid, utom i speciella fall.

Vi som arbetar inom verksamhet kost hoppas att detta svar ger förståelse för att det inte ärkostens mening att förgifta de barn/elever som äter vid Tvärreds skola, utan att verksamheteni stället arbetar för en bra måltidsmiljö för alla.

Birgitta Larsson
Verksamhetschef kost
Intern servic
e


Jag gav mitt svar:

Hej Birgitta

Först tack för ditt brev. Men...

Tyvärr är jag inte nöjd med ditt svar.

Jag har förståelse för plasttallrikarnas fördelar när det kommer till vikt och ljudvolym. Denna frågan har aldrig handlat om det. Utan det handlar om att Melamin avger gift i kontakt med uppvärmt mat. Till och med Livsmedelsverket erkänner att Melamin läcker fast enligt dem håller sig läckaget inom gränsnivåerna (om melami tallrikarna är importerade från EU vill säga) Det jag emot säger mig är att ni trots att ni vet att melamin läcker ut gift väljer att införa detta i skolan, att ni anser att vinsterna av plasttallrikarna är större än förlusterna. Hur vågar ni lita på det? Hur vågar ni garantera att melamitallrikarna inte kommer göra någon skada på våra barn. Men framför allt har ni räknat in all den giftexponering som dagens barn blir utsatta av dagligen. Har ni räknat med giftcoctailen?


Tyvärr anser jag inte att ni har rätt, jag anser inte att de arbetsmiljö-vinster som lättare tallrikar innebär är ett tillräckligt försvar för att använda sig av plast-tallrikar. Det måste finnas ett bättre sätt att lindra onda ryggar och öron.


Jag är även fullt medveten om att Juice inte serveras på förskolan utan nämnde det endast för att påvisa att melami definitivt läcker i kontakt med syrliga ämnen så som Juice.


Jag har förståelse för ert jobb och för skolbespisningen jobb men tyvärr tänker jag inte ge mig i denna fråga. Svaret från mig är enkelt. Plast är gift.

Med vänlig hälsning

Annie Axelsson

 

 

 

Det behövs inga mer ord. Jag tänker inte ge mig.

Tack för att ni följer mig på min resa, förhoppningsvis kan vi göra skillnad.

Kram

Annie

4 kommentarer:

 1. Vet inte om detta kan vara en hjälp, om än liten.
  http://hd.se/angelholm/2014/01/21/varma-fat-for-okat-matupplevelse/
  Nu handlar just denna artikeln om gymnasiet, men de nämns ju att alla skolor är tittade på.
  Keep up the good work :)

  SvaraRadera
 2. Säger det igen: Heja dig!!

  Kram Hannis

  SvaraRadera
 3. Nä det där kan väl knappast anses som något svar. Stå på dig
  Anne

  SvaraRadera
 4. Stå på dig, du är så bra.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...