Sidor

lördag 15 februari 2014

Att inte leva som man lär men att inse sitt misstag och göra om och göra rätt


Äntligen helg. Jag kommer för första gången på 5 veckor vara ledig två dagar i rad, känns så härligt men samtidigt lite konstigt. 

Under de veckor som jag jobbat så mycket som jag gjort så har lunchlådan varit min ständige följeslagare. En lunchlåda som fått äran att innehålla många av min mans nyupptäckta färdigheter i tillagning av kulinariska skapelser. För när jag jobbat som jag gjort så är det han som stått vid spisen och han har både lärt sig att göra brunsås, stuvade morötter och köttfärslimpa. Med bravur måste tilläggas. 

Plastlådan har åkt med mig fram och tillbaka till jobbet. Först till jobbet, in i kylen, in i micron,ut ur micron, ätandes tom, diskad, hem från jobbet. Så börjar det om.  (känns det igen)

Vad är det jag säger om plast....

Plast är gift.

Spelar egentligen ingen roll vad matlådan är tillverkad i för någon slags plast, det är gift. 

Man bör aldrig värma mat i plastlåda i mikron. 

Men vad gör jag? Jo jag äter lunch ur en plastlåda som värmts i micron, en plastlåda som vid närmare gransking sett sina bästa dagar. (ju slitnare plast dessto större risk att den läcker gifter)

Ett enkelt sätt att minska gifterna i vår vardag är att sluta värma vår mat i plastlådor. Det är ju så enkelt att hälla upp maten vi har med oss på en porslinstallrik och sen värma i mikron. Allra bäst är det förstås att ha med sig maten i en förvaring fri från plast som till exempel en aluminiumlåda.


En sådan här står högt upp på önskelistan, och på loppislistan. För det brukar finnas riktigt billiga aluminiumlådor på loppis, fria från gifter. 

 På tal om loppis. Idag ska jag iväg på mitt första loppisbesök på 5 veckor och jag hoppas hitta några passande matlådor. Men en sak är säker, när det är dags för lunch på måndag så kommer jag lägga över min mat från transportkärlet (som jag hoppas kommer bli aluminium om jag har tur på loppisen idag) på en tallrik och värma maten. Utan massa onödiga tillsatser av gift. 

Hoppas du gör detsamma. 

Jag önskar er en härlig lördag, om ni undrar över mitt mycket tidiga inlägg så beror det på att jag blivit utsparkad och utsnarkad av tre herrar Axelsson. Men vet ni vad det bästa är? Jag kan sova middag idag om jag vill;) 

Kram
Annie

16 kommentarer:

 1. Sådär är det! Ibland kommer man ju på sig själv=))
  I veckan så köpte jag hem glasflaskor (tack vare dig) att ha vattnet i men också mandelmjölken.
  Och det inte bara kändes bättre utan det blev godare på något sätt!

  Kram och skön dag//Hannis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så glad jag blir att läsa det;) Vill ju inte att du ska få i dig en massa gift i onödan;)

   Radera
 2. Jag vaknade tidigt i dag och kunde inte somna om men tycker det är skönt att vara uppe en stund för mig själv.

  Usch ja, de där matlådorna, de är en svunnen tid för mig tack och lov.

  Hoppas det blir en lyckad loppis!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Åhhh, tack för detta inlägg.
  Du lär mig hela tiden så mycket nytt.
  Vi har två aluminium matlådor sen J jobbade ute och hade en särskild matvärmare i bilen som man just skulle ha dessa lådor till.
  Idag av en slump använder jag alltid dem att ha de upptinade bären i eftersom de inte micras och så kan man ju ha maten i plast och äta direkt i bunken ;)
  Jag ska stolt fortsätta med att förvara bären där i men bli duktigare på att inte värma plastlådorna.
  Tack än en gång för ett mycket bra inlägg och ha nu en riktigt mysig Lördag, Kramar Malin

  SvaraRadera
 4. Tack för tankeställaren och tipset :) Ja man inbillar sig väl att en Tupperware plastkippa på något sätt är bättre än andra ... härefter ska maten värmas på fat!
  Ha en riktigt skön helg!
  kram Tini

  SvaraRadera
 5. Så bra jag fick veta det. Trodde inte det var så mycket gift i plast. Kanske bäst att byta ut den plast man har. Hoppas du får det trevligt på loppisen. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 6. Vad roligt med loppis!! och kul att mannen har hittat sin kulinariska ådra

  Kram Kajsa

  SvaraRadera
 7. Ja, man har nog micrat sin beskärda del av plastlådor... En tanke, är det inte bättre med rostfritt än aluminium? Med tanke på de gifter som aluminium också utsöndrar menar jag. Jag skulle aldrig använda en aluminiumkastrull till exempel. Har sett att det ska finnas lådor i pyrex-glas också, som man faktiskt kan micra utan att behöva kladda med en tallrik.
  Ha en finfin lördag!
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Ja, du det där med plastlådor. Jag micrar aldrig maten i en plast låda men ändå. Aluminium hmmm är det så mycket bättre? Ja, man vet aldrig.
  Det låter mysigt med en liten tupplur, jag älskar tupplurer, haha
  Kram Bodil.

  SvaraRadera
 9. Härligt med ledigt, det är du väl värd!! Och härligt med en man som lagar köttfärslimpa, så gott det lät:) ja, här blandar vi nog lite väl friskt mellan plast och annat, men det är ju som du säger en ganska enkel sak att ändra på egentligen. När jag ser den bilden på alluminiumlådan så tänker jag genast på min pappa som varje dag under ganska många år hade med sig en sådan med mat i när han åkte till jobbet. Sedan bytte han jobb och vara ofta på resande fot och då blev det mkt restaurang istället, men jag minns den lådan så väl:) Ha en riktigt skön helg och njut av din ledighet! Hoppas du fyndade lite på loppisen! Kram!

  SvaraRadera
 10. I mitt nuvarnade lunchrum har vi härligt nog tallrikar & diskmaskin. Jag har iaf varit duktig nog att senaste åren aldrig värma maten i matlådan. Märkte förut hur endel matlådor blev bubbliga & konstiga av värmen.. Ryyys. Rensade ut & slängde massor. Och lovade mig själv att aldrig äta ur lådan igen. För mat jag gör & fryser in hamnar alltid i plastlådor. Men värms numera aldrig i mickro. Jag loppade faktiskt 2st stålmatlådor för något år sen & dom använder jag flitigt till färsk mat.. Hur bra som helst!!

  Ha en fin helg & hoppas loppisturen blev fynd-rik!

  SvaraRadera
 11. Vad skönt för dig att äntligen vara ledig två dagar i rad! Säkert väldigt välbehövligt också! Men det är ju tur att du har någon därhemma som kan dra ett tyngre lass då!
  Nä värma i matlådan är ju inte så bra! Jag försöker berätta det för mina kollegor, men det ger inte så mycket effekt... Däremot har jag plastmatlådor, vilket inte känns helt optimalt. Får väl också ta å skaffa i aluminium snart.
  Hoppas du hittade nåt trevligt på loppisen och att du kan njuta av din ledighet! Jag som trodde ditt jobb skulle lugna ner sig nu. Alltså med mer ledigt än två dagar. Önskar dig en fin helg, kram Maja!

  SvaraRadera
 12. Jag har alltid lunchlåda med mig men värmer maten alltid på tallrik. Bra o viktigt inlägg, vi får i oss allt för många gifter som vi inte tänker på, kan man bara börja någonstans är det en stor vinst både för sig själv o miljön. Kramisar Tina

  SvaraRadera
 13. Precis min första tanke, kanske en gammal hederlig Matlåda kunde vara nåt, en plåtis alltså :)

  Jag tror jag kör vidare med plast, men värma i den? Inte! Inte efter att ha sett hur en låda påverkats av micrande. Den varma maten gjorde märken i plasten, och det kan ju bara innebära en sak... Att maten och plasten blandats...

  SvaraRadera
 14. Vill nog som andra säga emot just aluminium. Om jag inte minns fel togs det bort i kastruller en tid för att man då trodde det var giftigt och kikade in på livsmedelsverket och då är rekommendationerna som följer:
  Rekommendationer
  Undvik att laga till, värma upp eller förvara sura livsmedel i kastruller, formar, dricksflaskor och andra kärl av aluminium utan skyddande beläggning.

  Med sura livsmedel menas:
  saft, juice, soppor, krämer eller mos av rabarber, bär och frukt,
  soppor, såser och inläggningar av till exempel tomater och surkål.

  Undvik även att förvara sura livsmedel i kontakt med aluminiumfolie under längre tid och att använda folie i kontakt med sura efterrättspajer eller liknande i ugn.

  Se också upp med galvanisk korrosion som kan inträffa då aluminiumfolie är i kontakt med annan metall, till exempel rostfritt stål, i kombination med vätska. Aluminiumfolien kan då brytas ned snabbare och små hål kan bildas i folien.

  Det var inget viktigare jag hade att säga. :) Ha en trevlig vecka!

  SvaraRadera
 15. Läste i Coops senaste nummer av MerSmak att de nu har matlådor som är gjorda av ett växtbaserat material. Helt fria från Bisfenol A. Kan mikras, och tål frys och diskmaskin. Jag ska testa dem!

  Tack för en jättefin och inspirerande blogg förresten! :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...