Sidor

onsdag 16 oktober 2013

Miljöns största fiende- känslan av vanmaktGodmorgon

Stort tack till alla som röstat på min blogg som årets gröna inspiratör.
 Jag svävar fortfarande på små rosa moln, och är så glad över nomineringen och alla röster för det tyder på att jag gör någon skillnad. 

Miljö och miljöpåverkan är ett komplext ämne, ett ämne som vi inte alltid orkar ta in, inte kan ta in eller inte vill ta in. 

Jag minns en kurs på högskolan om miljö och miljöpåverkan, vi såg en film om palmolja och jag minns att jag gick ut ur salen och kände vanmakt

Vad kunde lilla jag göra som kunde förändra utgången. 

Lilla jag...
Som tur är blir jag äldre och förhoppningsvis klokare

Lilla jag kan göra mycket och även om lilla jag inte kan göra allt så kan jag göra endel. 

Jag tror att vår känsla av vanmakt gör att vi inte orkar. Vi känner oss små och otillräckliga. 

Men det är dags att sluta med det nu
Vi kanske inte kan rädda regnskogen, eller avgifta våra hav

Men vi kan alla göra något

Om många gör lite så är det bättre än om många gör ingetHär följer 5 små saker som i enskild handling kanske inte gör så stor skillnad men tillsammans kan göra skillnad. 

Planera ditt körande- Använd gärna bilen men missbruka den inte. En bil är mer miljövänlig långa sträckor än korta bara-åka-till-lokala-affären-och-handla körning. Om du ändå väljer att ta bilen passa då på att göra flera saker samtidigt, hämta barnen efter någon aktivitet, sopsortera mm mm

Handla med eftertanke- tänk efter en extra gång innan du handlar. Behöver du verkligen denna/detta. Självklart ska vi fortsätta att handla  men vi kan försöka få bort de där onödiga handlingarna. Vem har till exempel inte något klädesplagg hängandes i garderoben som vi aldrig använt? Hade vi verkligen behövt det plagget.

Tvätta ekonomiskt och miljövänligt- Skippa sköljmedlet, det behövs verkligen inte. Om du inte tror mig testa själv. Köp miljömärkt tvättmedel. Tvätta fulla maskiner. Torktumla mindre eller välj bort torktumlaren helt. Vädra kläder som inte är smutsiga istället för att tvätta dem, sliter mindre på miljön och på kläderna. 

Handla ekologiskt- Välj ekologiskt i den utsträckning du själv vill och kan. Viktigast är Bananer, Kaffe, och choklad

Sopsortera- Man skulle kunna tro att det sitter i svenskens ryggmärg att sopsortera. Tyvärr är så inte fallet. Allt för många fuskar, tyvärr. Men försök sopsortera plast, papper, kartong, konserver och kläder. 

Det blev ett långt inlägg idag, hoppas ni orkat följa med. 

Jag avslutar med de berömda orden
Många bäckar små
Annie

4 kommentarer:

 1. Jag tycker det är så bra att du gör det du gör!
  Och alla tipsen tar jag till mig!

  Kram Hannis

  SvaraRadera
 2. Jag försöker verkligen tänka till i det jag gör.

  Julmässan jag ska vara med på är den stora på Huseby bruk, Småland. Första gången jag är med över julen så jag vet nog inte riktigt vad jag gett mig in på.
  //bara anna

  SvaraRadera
 3. Du tänker så rätt. Vi försöker också bidra så mycket vi kan och det är sant, många bäckar små...
  Kram Anki

  SvaraRadera
 4. Fint att du påminner om saker vi kan göra för att dra åtminstone ett litet strå till stacken. Visst är vi små i det stora hela, å andra sidan kan det ju heller aldrig skada att försöka göra rätt. Bra att du ger en massa fina tips, det gör det lättare att göra rätt! =)
  Stort grattis till nomineringen!
  Ha en fantastisk dag!
  Kram Petra

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...