Sidor

torsdag 22 augusti 2013

Hur du gör en egen återbrukad ljusstake samt tankar om återbruk

God morgon

Nu ligger min artikel om ljusstakarna ute på LIVåLEVAS hemsida. 
Så vill ni veta hur jag gjorde dessa så klickar ni bara här

Ljusstakar, D.I.Y, diy, livåleva, livaleva, Choices by Annie


Jag får ofta frågor om varför jag "ger" bort ideér, att om jag "ger" bort idéer så kommer jag aldrig att kunna sälja och då inte heller tjäna pengar på idéerna. Samt att andra kan sno mina idéer och sen i sin tur tjäna pengar på den. 

Jag har vridit och vänt mycket på den frågan, för å ena sidan vill jag ju hålla min hobby igång, kunna gå runt så att säga, fast å andra sidan så är det faktiskt återbruk jag håller på med. 

Återbruk var ett av de ämnena jag om min kära vapensyster Mia avhandlades vid tisdagens pysselträff.
Vi kom fram till att : 
Återbruk kan man inte äga, återbruk är till för alla, och om jag kan inspirera Er till att återbruka själva istället för att köpa nytt så gör jag ju miljön en större tjänst än om jag bara hade sålt återbrukade saker. 

Det är ju för miljön jag gör det, för att mina barn och barnbarn ska få njuta av samma vackra värld som jag har, andas samma friska luft och njuta av samma rena vatten. Och ni vet "många bäckar små"

Så jag "ger" bort idéer för miljöns skull, att dra mitt strå till stacken, många bäckar små. Om sen någon skulle använda dessa idéer till att tjäna pengar till sig själv så är det okej, för de viktiga är ju att uppmuntra, inspirera och uppmana till återbruk. 

Det kanske låter lite präktigt och självklart har jag ett eget intresse.
 Jag vet ju fortfarande varifrån idéerna kommer och många i bloggvärlden som testar mina idéer länkar faktiskt till mig;) 
 Jag blir varm i hjärtat när jag ser att någon inspirerats och själva testar idén.
 Jag älskar kommentarerna som jag får. 
Jag gillar faktiskt att se besöksräknaren ticka. 

Självklart gillar jag att "sälja" också det ska jag inte sticka under stol med. Men "säljandet" får inte överta miljö-gärningen. Jag tänker inte hålla en återbrukningsidé för mig själv för att tjäna pengar, utan jag delar gärna med mig och för den som sen själv inte orkar, hinner eller vill göra egna återbrukade saker så tillhandahåller jag mer än gärna med det.

Ett långt inlägg och hälften av er har säkert inte orkat läsa, men om ni orkat lämna gärna en kommentar om vad ni själva anser om återbruk och rätten till återbruk. 

Nu önskar jag er en förträfflig dag, kom ihåg, andas, drick vatten och tänk på vilken vacker värld vi trots allt har. 

Annie


19 kommentarer:

 1. Återbruk är en superbra grej, och är man så påhittig som du kan det bli mycket fina saker.
  Kram mamma c

  SvaraRadera
 2. Va roligt med din artikel. Visst kanske någon snor din ide, men samtidigt får du "en stund i rampljuset" och får göra det du vill, inspirera. Och det lyckas du bra med ;)
  Återbruk är bara bra! Det kan väl ingen säga annat om?
  Jag är inte så jättefuktig på det där med återbruk. Men när jag väl pysslar så brukar något material vara återbruk. Det kan bli mer personligt pyssel då, och framför allt billigt! Speciellt till barnpyssel är det perfekt att använda gamla saker som redan finns, toarullar, knappar och sånt. Så kul att se hur barnens fantasi kommer fram när det läggs fram på bordet - skräp blir kul ;)

  Ha en fin dag!!
  Många kramar
  Och heja dej, du är DUKTIG!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att du tänker helt rätt!
  Man blir ju jätteglad om man kan inspirera någon med det man gör. Och får man också en kommentar om det blir man extra glad.

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 4. Du är så underbar min vän <3

  Hanna B

  SvaraRadera
 5. Håller helt och hållet med dig. Kan vi återanvända någonting om än en liten sak så gynnar det miljön i vårt slit och släng samhälle. Jag tycker du är jätteduktig och inspirerande i allt fint du pysslar och tillverkar. Heja dig! Sen hoppas jag att du får många saker sålda också, det finns många som uppskattar pysslande människor som inte ser sig själv ha den förmågan och köper gärna andras saker.
  Kram Anki

  SvaraRadera
 6. Ljusstakarna är superfina! Jag kan lika gärna erkänna direkt att jag kommer att sno din idé. Att återbruka ger en alldeles speciell tillfredsställande känsla, tyvärr är jag inte lika duktig på det som du. Tack för alla tips du ger!
  Kram G

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gerdis sno min idé är precis det du ska göra;) Tänk hur snygga ljusstakarna kan bli i andra färger, svart eller varför inte en drös olikfärgade;) Fortsätt gärna sno ideér och tack för snälla ord;)
   Kram

   Radera
 7. YES YES YES!!!! Precis vad vi pratade om!!!! Du uttrycker dig helt tätt och sätter verkligen fokus på det som är viktigt!!!! Underbara fantastiska du!!!!!
  Och som någon skrev innan... Det finns gott om människor som gärna handlar återbruk då de själva inte har tid/ ork eller förmågan att själva göra något.
  Och om man kan få det att 'gå runt' så det ev. Inköpta pysselmaterialet ( från loppis och second hand) betalar
  sig och inspirerar andra att följa efter, ja då är målet nått!
  Kör på med din ryggmärgskänsla och härliga entusiasm !!
  Love jo!!! Tusenkramar , Mia!

  SvaraRadera
 8. Men ååå så fina och så annorlunda! Kunde först inte se att det var glas som du gjort de otroligt tjusiga ljusstakarna av :-) Jag håller med dig i det du skriver och det du gör är så otroligt bra, du tänker så rätt tycker jag. Det känns ju så bra om man lyckas inspirera någon med det man gör, även som du säger att man kanske inte alltid säljer. Du gör det för en god sak och det gör det så mycket bättre!
  Tack för den inspiration du alltid ger
  kramar Anneli

  SvaraRadera
 9. Jag tycker att du tänker jätteklokt och fint och du är en fin förebild i "pysselvärlden". Genom att vi hjälper varandra att bli mer medvetna så hjälper vi ju i förlängningen våra barn och resten av jorden. Och precis som någon skrev här (ungefär) så vet ju vi som läser vad du har gett upphov till och alla som läser magasinet också.

  Jag testar rätt mycket som jag fått inspiration från på nätet. Ibland kommer jag på något helt själv, ibland inspireras jag och gör en egen variant och ibland så gör jag likadant som andra. Får dock medge att jag inte alltid har koll på var jag såg en specifik idé, kikar runt i en del bloggar och så kanske det tar ett tag innan jag testar och då har jag glömt. Men jag håller tummarna för att du ska få sålt en massa bra grejer, det är du verkligen värd!! Och SÅ avis jag är på dig som har en pysselvän, det vill jag också ha:-) Kraaam/Tanja

  SvaraRadera
 10. Det är ju det som är så underbart med bloggande, att man kan inspireras av varandra. Eller bara få en spark i baken att sätta igång och göra någonting. Sen verkar ju vissa, inga namn nämnda :) ha tillgång till outtömliga källor med material att skapa av :) Själv gör jag mest saker som jag verkligen behöver, eller bara för att testa om jag klarar av en viss sak som t.ex sticka "pluppar". Och kommer jag ihåg var inspirationen kom ifrån så brukar jag skriva det. För handen på hjärtat, det mesta är ju ändå inspirerat någonstans ifrån, både i bloggvärlden och utanför. Och det här är ju helt fantastiskt, att sälja in återbruksbeteendet på ett sånt smittande sätt i bild och text :)

  Häftiga ljusstakar, snyggt med alla olika men ändå lika ihop. Om färgen skavs av lätt, kan det möjligen hjälpa att spraya på lite fixativ? Sånt som man har på t.ex blyertsteckningar. Eller problemet kanske kommer "inifrån", dvs att färgen inte vill fästa, snarare än utifrån/nötning? Fast sprayen kan kanske ta bort en del av den extremt matta finishen som ljusstakarna ser ut ha, blir nog nån sorts halvmatt yta med spray på. (Jag har bara använt spray till bläckutskrifter, t.ex till mina visitkort, vet inte alls hur det skulle funka på sprayfärg).

  Det är ju så skönt att det finns ett sånt fint ord som återbruk. Då är det alltså inte ett sjukdomsbeteende att jag helt inte kan låta bli att spara diverse burkar, askar mm. Man vet aldrig när ditten och datten kan komma till nytta ju :) Det börjar bli trångt här hemma ;) Som tur var så blev jag av med några burkar nyligen, i form av presenter.

  SvaraRadera
 11. Bra skrivet! Och klokt tänkt! Ska man få flera att anamma återbruk så tror jag på att sprida och dela med sig.

  Sen kan jag tycka att det där med att dela med sig är liksom själva grejen med inspiration, både att ge och att få.
  Det är ju det som är så fantastiskt med bloggandet, förrådet av kreativitet fylls på hela tiden=))

  Kram Hannis

  SvaraRadera
 12. Så otroligt bra skrivet. Och du är en sådan otroligt fin människa ska du veta.
  Massa kramar och hoppas ni får en härlig helg.

  SvaraRadera
 13. Helt rätt tankesätt tycker jag ...
  ha en trevlig helg
  kram Rosa

  SvaraRadera
 14. Väldigt bra formulerat! Får man återbruka era kloka tankar om återbruk;)?
  Kram Åsa

  SvaraRadera
 15. Tror att idéer mår bra av att delas. Visst kommer många att göra sina egna ljusstakar eller annat och inte välja att köpa dem. Andra kommer säkerligen fortsatt att välja att köpa dem eftersom det fungerar bäst för dem. Vem vet kanske kan det i framtiden bli en inspirerande pysselbok :D Kramar Liza

  SvaraRadera
 16. Kloka ord, tror du tänker helt rätt och när det kommer till eventuell försäljning så är ju inte alla gör-det-självare och då är det ju bättre att det köper något återbrukat av dig än något nytt.
  Kram Linda

  SvaraRadera
 17. Klokt tänkt, fortsätt så....
  Kram Elisabeth

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...