Sidor

fredag 25 oktober 2013

Min osynliga ovän

Jag har en ovän, en ganska nypåkommen ovän. 
Ja det är ju inte alltid man vet vilka man är ovän med
Speciellt inte om ovännen är osynlig

Han finns runt om oss i vår vardag och sprider sitt gift
Han läcker ut genom plastmuggen på toaletten, återfinns på majsen i grytan, på kvittot från mataffären och lurar på CD skivan med din favorit musik.

Han är ingen trevlig herre och hur mycket han ställer till med kan bara framtiden utvisa, men ställer till med saker det gör han, det är bevisat (källa livsmedelsverket och naturskyddsföreningen

Han är en hormonstörare som i egen regi kanske inte är så farlig(vad vi vet) men då han gärna slår sig ihop med andra hormonstörare och giftgubbar så blir han en man att räkna med, räkna med trubbel. 

Jag talar så klart om Mr Bisfenol A (BPA)

Att göra sig av med Mr Bisfenol A är inte lätt men att försöka påverka debatten och politikerna är ett sätt. Så gå med i Naturskyddsföreningen eller vråla tillsammans med andra vrålare på Föräldravrålet. 

Undvik att köpa konserver för i konserverna trivs Mr Bisfenol A alldeles för bra, han ligger som ett skyddande lager mellan metall och mat så att maten inte ska ta smak av metallen. (Istället får maten sig en släng av Mr Bisfenol A, och det är genom maten Mr Bisfenol A är bäst på att sprida sina hormonstörande pilar)

Städa och vädra kontinuerligt hemma för i dammet trivs Mr Bisfenol A som fisken i vatten.

Undvik att köpa plastleksaker till dina barn, Bisfenol A är förbjudet i tillexempel nappflaskor men är tillåtet i nappar, barntandborstar och leksaker. (förbjudet att använda i leksaker till barn under tre år men alla som har barn vet ju att en tvååring inte ser skillnad på en leksak för barn under tre år eller en leksak för barn över tre år, leksak som leksak.) 

Vi kan inte gör allt men vi kan alltid göra något och Mr Bisfenol A ska vi försöka hålla oss ifrån.  Och även hans bröder Bisfenol S osv. Man kan inte ersätta en hormonstörare med en annan utan  att konsekvenserna flyttas med.

Läs mer om plaster i våra barns vardag i naturskyddsföreingens Rapport
  Från God morgon till Bolibompa

Och med dessa ord sagt önskar jag er en god morgon
Annie 

5 kommentarer:

 1. Vidrigt! Så mycket det finns som man inte har en aning om. Som är skadligt dessutom...
  Det där ska jag tänka på när jag handlar!

  Kram Hannis

  SvaraRadera
 2. Men fy så läskigt.
  Det kommer bara mer och mer om sådant här hemskt.
  Såg ett avsnitt från dokumentär inifrån på SVT play för ett tag sen om en annan hemsk grej som jag inte kommer på namnet på nu, men det hittades redan i kroppen på endast ammande små spädbarn.

  Men hoppas du får en mysig fredag trots allt skrämmande som finns runt oss, kram Malin

  SvaraRadera
 3. Ja usch och fy! Verkligen!! Jag fick veta det om konservburkarna precis nu i veckan. Och det spelar ingen roll om man köper ekologiskt ens, herrn hittar dit ändå! Elak gubbe!
  Jag kan känna att jag blir lite lätt nojig över allt detta med att man inte ska ha plastsaker och att man måste dammsuga ofta. Ge mig gärna fler saker att behöva tänka på som förälder, tack så mycket!
  Ha en skön helg, kram Maja

  SvaraRadera
 4. Max går ju på en waldorfförskola och där används aldrig plastleksaker. Allt från Lego till bilar är i trä. Och så skulle jag vilja ha det hemma också, men samtidigt så vet jag hur mycket han älskar t.ex. sina plastbilar. Men vi tvättar numera med helt naturligt medel, etc. Men eftersom jag är född i ett u-land så tänker jag ofta på vad barnen där måste få i sig när allt detta produceras, och skillnaden är att där kan de inte välja. Jag önskar egentligen att debatten var lite mer inkluderande, nu vaknar vi upp här eftersom det berör VÅRA barn... Usch så svårt!! Kramkram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan det kännas så att vi ibland koncentrerar oss på oss. Men i slutändan är vi alltid oss själv närmast. Jag tror att det är viktigt att vi börjar någonstans och då är det lättast i vårt egna hem. Miljödebatten kan lätt kännas övermäktig och om man börjar tänka på hela världen så blir det lätt uppgivenhet och att man inte gör något "för vad spelar det för roll" Men jag vill tro att det spelar någon roll, kanske inte så stor roll i det stora hela just nu men det är en början och en början kan göra skillnad i slutändan.
   Kram

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...