Sidor

torsdag 5 september 2013

Aldrig mer en lightning mcqueen tröja

Godmorgon sköna höst

Nu känns det i luften, 
nu märks det på träden 
nu är hösten här. 

För många innebär hösten många nya inköp till garderoben så då kommer jag med en liten information, påminnelse, upplysning passande klädinköp. 

Att det finns gifter i våra kläder har väl knappast någon missat. Naturskyddsföreningen har utfört ett test som gällde t-shirtar med plast-tryck på. Så som denna, med mina barns favorit Lightning Mcqueen

Naturskyddsföreningen har upptäckt att det i just sådana plasttryck förekommer ett gift kallat FTLATER


"Det finns ett flertal olika hormonstörande ftalater och ett par av dem är officiellt klassade som reproduktionsstörande och misstänks vara cancerogena. I djurförsök har ftalater orsakat fosterdöd, utvecklingsstörningar, minskad fertilitet, samt leverskador och tumörer. Laboratorieförsök har visat att hanfiskar kan utveckla äggstockar vid ftalatexponering. Flera negativa effekter kan även påverka vuxna och barn." (naturskyddsföreingen)

Det finns ett förbud mot Ftatater i till exempel barnleksaker och då speciellt bitleksaker som regleras av EU, men förbudet gäller till exempel inte användandet av ftatater i barnkläder (eller kläder överhuvudtaget för den delen). Det farliga med dessa ftatater är att gifterna dels sprids via en gas som utsöndras från plasttrycket, dels när trycket blir slitet så hamnar ftataterna i vår inomhus miljö i form av damm. Damm sprids i hemmet och eftersom nedbrytningen av kemikalier inomhus är begränsad, kan miljögifterna koncentreras i dammet.

SÅ jag kanske inte har råd att köpa ekologiska kläder, kanske inte hittar allt de mina barn behöver via loppisar och secondhander men en sak kan jag göra.

 VÄGRA köpa kläder med plast-tryck på. Så väl till mig själv som till barnen. 

Vi kan inte undvika alla gifter i vår vardag men vi kan undvika några genom kunskap. 

Jag önskar er en fantastisk dag och tänk många bäckar små.
Annie

5 kommentarer:

 1. Hemskt alltså!
  Tänk hur mycket gifter vi omger oss med som vi inte har en aning om...

  Hoppas att du får en toppendag/Kram Hannis

  SvaraRadera
 2. Det är verkligen helt fruktansvärt då mycket gift som finns i kläderna. Kan ju vara bra att tänka på hur kläderna färgats förutom pm det är tryck på dem. Jag brukar handla från House of Lola som har valt att ha färgen allmosor black istället för djupsvart eftersom det krävs mindre giftig färg då. Alltid ett steg i rätt riktning, att handla loppis är ju också bra med tanke på att de flesta gifter tvättats ut då :) önskar dig en härlig höstade. Kramar Liza

  SvaraRadera
 3. Har inte börjat med höstkläder ännu...igår var jag på stan och strosade i kjol och bara ben, hihi....var hur varmt som helst...sommaren har kommit tillbaka...härligt....åtminstone över helgen;)).....var på HM igår med gamla kläder som jag har tröttnat på...dom har börjat med återvinning/användning där...men hela landet har inte den tjänsten ännu....men det kommer väl;))...bra idé tycker jag ;))....ha en solig dag!
  Kram bia

  SvaraRadera
 4. Oj det har jag inte alls tänkt på...att tröjor med plasttryck innehåller ftalater och dessa har de små mot kroppen dessutom. Konstigt också att det har förbjudits i leksaker men ändå är tillåtet på kläder, bra med en tankeställare.
  Ja det kan kanske vara svårt att hitta till min säljsida, länken som jag hade överst gick inte att få dit igen men överst till höger (bildlänk) i min blogg har jag länken till sidan ;-)
  Ha en fin kväll
  Kram Anneli

  SvaraRadera
 5. Vad bra att du informerar om såna här saker! Det är sånt man inte tänker på och fruktansvärt att det används framför allt på barnkläder. Ha en skön helg!
  Kram Anki

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...