Godmorgon ljuvliga dag
och godmorgon ni som tittar in.
Visst börjar det kännas att hösten kommer närmre. Snart är det dags för levande ljus, värmande plädar och rosiga kinder.
Det är även nu som det är dags att plocka in dessa godingar. Hela träder är som vanligt fyllt av dessa Aroniabär. Nu ska de plockas in, läggas i frysen och sen efter någon månad kokas saft på. Gissa om det blir underbar ljuvlig saft. Så idag tänkte jag för ovanlighetens skull bjuda på vårt Aroniasaft-recept.
Ingredienser
2 liter bär (de bör ha legat ett tag i frysen för annars kan (blir) saften besk)
5dl vatten
Till varje liter avrunnen saft 5-6dl socker
1krm bensoat
Koka bär och vatten under lock på svag värme tills bären skrumpnat helt och avgett all saft, ca 15 min
Sila saften genom silduk, låt självrinna, rör eller kläm inte
Mät saften, häll tillbaka den i grytan och tillsätt rätt mängd socker
Koka upp ta grytan från värmen och skumma väl
Rör ut bensoat i lite av saften häll i grytan och rör om
Fyll på i rena varma flaskor, på med kork genast.
Det går även att krydda saften med kryddor, själv tillsätter jag gärna lite kanel och stjärnanis;) smakar gott i vintermörkret lite lätt uppvärmd.
Jag har även ordnat så att bloggen fått en egen sida på Facebook. Så för er som vill bli uppdaterade om uppdateringar samt få en notis när jag lägger in nya tradera-annonser och kommande loppis/Auktion i min närhet. Gå in och gilla sidan. Ni kommer till den här.
Och som vanligt önskar jag er en fantastisk dag
Annie
Okej, frågar man inte så får man inget veta!
SvaraRaderaAroniabär??? Om jag bara kollar bilden så känns det som jag känner igen dem, men har aldrig trott de är ätbara eller dugliga till något.
Är det buske eller träd?
Ha en riktigt fantastisk onsdag, nu är hösten här. 5 grader på gårdagens morgonrunda med Dix!
Kram Malin
Spännande med aroniabär, har aldrig provat att äta dem. Kramar Liza
SvaraRaderaGod morgon världens underbaraste pysselvän!!! Tack för välkomnandet hem. Vi har haft det underbart! Men hemma är ändå bäst;)) . Ser fram emot att få smutta på en varm aronia med kryddning i till en pysseldag med dig;)))) jag kan intyga att den ÄR god!!!! Nu ska vi bara 'få till' en dag oxå. Nu och 2 v framåt är det röj och tömning av pysselrum, kök och tvättstuga- som ska agera kök tillfälligt nu när det ska rivas! Puh! Men däremellan ska vi ju på hantverksdagen!!! Johooooo!!!! Pussar och kramar i tusentals!!!
SvaraRaderaSå gott med hemkokt saft!
SvaraRaderaÖnskar att jag var mera för att koka saft och sylt.
Hoppas på att få svartvinbärssaft från en av dom duktiga vännerna istället=))
Kram och fin dag/Hannis
Vilket toppen recept, jag är sugen på en sån häck...vad tror du om det?
SvaraRaderaHär samsas målare, loppis fynd och trevligheter på dygnets timmar, härligt!
Kram Sussi
Nu är jag tillbaka från resan...kom i morse ,klev upp 03.00 så jag är helt slut...sov bara två timmar...så jag har inte hunnit med bloggen som du förstår men bilder från resan kommer så fort jag får tid. Soligt o vaaarmt var det där.
SvaraRaderaKram Bia
Så spännande, jag har aldrig hört talas om Aroniabär, växer de på en buske? Och så roligt att du ordnat en sida på fb, jag ska genast titta in där =)
SvaraRaderaKram Petra